Behandelingen

Het is te veel om alles op te noemen omdat er geen één hond/vacht hetzelfde is. Ik bekijk per hond en per vacht wat de juiste behandeling is. Uiteraard overleg ik met u wat uw wensen zijn en samen bespreken we de mogelijkheden.

Standaard wordt uw hond gewassen, gedroogd (met of zonder gehoorbescherming), geborsteld, gekamd, nagels geknipt (indien nodig), oren worden nagekeken en gereinigd, eventuele klitten worden verwijderd.

Behandeling kortharigen

(vb: Labrador, Jack Russell, Mopshond, Herder korthaar)

Kortharige honden kunnen extreem verharen, vooral gedurende de rui periode. Ik kan helpen de rui-periode te verlichten/verkorten door middel van het extra uitblazen van de vacht met een krachtige waterblazer.

Behandeling (half)langharigen

(vb: Golden Retriever, Labra- en Goldendoodles, Boomer, Dwergkees)

Lang- en halflangharige vachten zijn ontzettend divers. Deze kunnen worden ingekort door middel van knippen, scheren en effileren of een combinatie hiervan om ieder gewenst model te realiseren. Wél zijn de mogelijkheden  afhankelijk van de conditie waarin de vacht verkeert, de natuurlijke eigenschappen van de vacht en de algemene gezondheid van de hond. Het inkorten van een vacht door op de hand te knippen vergt veel meer tijd dan scheren (electrisch knippen). De hond moet dan wel langere tijd op tafel kunnen staan.

Behandeling van `wolvachten´

(vb: Berner Sennen, Newfoundlander, Leonberger)

Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2x per jaar). Door middel van een goede wasbeurt met kwalitatief hoogstaande producten en de behandeling met een krachtige waterblazer worden de losse wolharen verwijderd. Deze vachtbesparende techniek scheelt u ontzettend veel haren in huis.

Thuis borstelen en kammen

De meest algemene verzorging die geregeld (afhankelijk van de vachtsoort) thuis gedaan dient te worden is het borstelen en kammen van de vacht. Hiermee worden oude en losse haren verwijderd evenals eventuele klitten. Aanwezige parasieten worden hiermee ook opgespoord.

In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld worden. Het borstelen dient namelijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenborstel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven klitten in de vacht op te sporen en voorzichtig te verwijderen. Mocht u uw viervoeter, om wat voor reden dan ook, thuis niet kunnen borstelen, dan kan ik dit uiteraard ook voor u doen op regelmatige basis.

Klitten

Sommige vachten zijn gevoelig voor klitten. Het is dan ook erg belangrijk dat deze verwijderd worden. Indien dit niet gebeurd ontstaat er een sneeuwbaleffect en gaan klitten steeds vaster en strakker zitten hetgeen erg pijnlijk is voor de hond!

Afhankelijk van de staat van de klitten zullen deze verwijderd worden door middel van borstelen, knippen of scheren. Als de klitten erg strak op de huid zitten (dit noemen we `vilt´) dan is de enige diervriendelijke manier van verwijderen scheren. Wanneer vilt weggeschoren wordt kan het zijn dat er op de huid eronder al bestaande wonden (hot spots) aanwezig zijn. Als de lucht de huid weer bereikt zal deze gaan genezen hetgeen jeuk kan veroorzaken. Tijdens de trimbehandeling gebruik ik een milde shampoo en een verzorgende conditioner die de huid enigszins zal kalmeren. De hond zal zich veel beter voelen na het verwijderen van de klitten en het herstellen van de huid. Het eindresultaat zal wellicht niet helemaal naar wens zijn maar gelukkig groeit het haar weer aan en is het een kwestie van `uithuilen en opnieuw beginnen´. Voor meer informatie en advies over preventieve behandelingen en nazorg kunt u altijd contact met mij opnemen.

Na de behandeling neem ik gelijk telefonisch contact met u op zodat u uw schone en blije viervoeter weer op kunt halen.